PolishPLGermanDE-CH-ATEnglish (UK)

Młyn

Zarejestruj się do naszego Newslettera

"Winna" babka

Składniki

         300 g  masła
         300 g  cukru
         2 cukry wanilinowe
         szczypta soli
         6 jajek
         400 g mąki pszennej (typ 500)
         1 łyżka proszku do pieczenia
         150 ml czerwonego wytrawnego wina
         100 g gorzkiej czekolady (startej na tarce)
         1 łyżeczka cynamonu
         3 łyżeczki kakao
 
Wykonanie

Masło, cukier, cukier wanilinowy i sól utrzyj na puszystą masę. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do ciasta. Dodaj pozostałe składniki. 
Na końcu delikatnie wmieszaj pianę z białek, ubitą ze szczyptą soli. Piecz w formie z kominkiem (średnica 28 cm), w temperaturze 170°C przez 60-70 minut.

Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje".

Ta strona wykorzystuje pliki cookies i inne podobne technologie. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w pamięci Twojego urządzenia. Zobacz szczegółowe informacje jak zarządzać plikami cookies przy użyciu swojej przeglądarki internetowej. Polityka plików cookies.

pliki cookies z tej strony.