Składniki:
Przepis:
W odpowiednio dużej misce należy wymieszać oba rodzaje mąki. W mące robimy dołek i wkruszamy do niego drożdże. Następnie wlewamy do niego 150 ml letniej wody i oprószamy mąką. Misę z naczyniem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny. Po tym czasie dolewamy resztę wody, dosypujemy sól, kminek i wyrabiamy elastyczne ciasto (gdyby zbyt mocno się lepiło do dłoni podsypujemy mąką pszenną). Tak wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte lnianą ściereczką do czasu, aż wyrośnie tj. na ok. godzinę. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temp. 250st. C. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej. Wstawiamy do piekarnika, po 10 minutach redukujemy temperaturę pieczenia do 150 st. C. i pieczemy jeszcze przez godzinę. Pod koniec pieczenia można wierzch chleba posmarować mlekiem, dzięki temu zyska na wyglądzie.
22-05-2017
Z okazji Zielonych Świątek w Bodzanowie ( powiat płocki) organizowany jest największy na Mazowszu jarmark. Tradycja zjazdów handlowych w Bodzanowie ma bardzo dawną historię. Będąc osadą targową w końcu XII...
Czytaj dalej...20-05-2017
„Jadą goście jadą, Koło mego sadu, Do mnie nie zajadą, Bo nie mam posagu…” Do nas Goście zajechali, bo naszym posagiem jest stuletnia tradycja i wyjątkowa gościnność młynarzy. Uczniowie Państwowej Szkoły Muzycznej z Płocka, dzieci...
Czytaj dalej...03-05-2017
W naszym młynie gościła telewizyjna „Sonda 2” - program popularnonaukowy z TVP 2. Doktor Tomasz Rożek przy współudziale Krzysztofa Gruszczyńskiego tłumaczył czym się różnią od siebie mąki poszczególnych typów i...
Czytaj dalej...20-02-2017
Tradycja to zasady postępowania, obyczaje, poglądy przechodzące z pokolenia na pokolenie; występujące jakiś czas i utrwalające się potem zwyczajowo - tyle definicja ze słownika języka polskiego mówi o święcie ludowym...
Czytaj dalej...16-01-2017
Kolejny, dwudziesty piąty, raz wspieramy Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy- jak to robimy? Przekazujemy pakiety mąk do domowego wypieku ciast i chleba, które licytowane są: w Bodzanowie, Małej Wsi, w Wyszogrodzie....
Czytaj dalej...23-06-2016
„ Bezinteresowna pomoc to bardzo cenny dar, jaki człowiek ofiaruje drugiemu człowiekowi nie oczekując nic w zamian…”- słowa podziękowania kieruje do Wiesława Gruszczyńskiego Dyrekcja, Rada Pedagogiczna i Uczniowie Zespołu Szkół...
Czytaj dalej...05-02-2015
Serdecznie zapraszamy grupy zorganizowane, rodziny, uczniów i nauczycieli wszystkich typów szkół do odwiedzenia naszego młyna. Młyn Wilkanowo istnieje od 1908 roku i jest prowadzony przez potomków Franciszka Gruszczyńskiego. Zachowały się...
Czytaj dalej...06-12-2014
2 grudnia 2014 r. gościliśmy III klasę Technikum Agrobiznesu z Zespołu Szkół im. Królowej Jadwigi w Czerwińsku - podopiecznych pani Agnieszki Lenczewskiej. Uczniowie mieli możliwość poszerzyć swoją wiedzę o tajniki...
Czytaj dalej...30-10-2014
27 października 2014 r. mieliśmy zaszczyt uczestniczyć w „Dniu chleba” w Zespole Szkół im. Jana Śniadeckiego w Wyszogrodzie (http://zs-wyszogrod.pl/dzien-chleba-w-zespole-szkol-im-jana-sniadeckiego/). Była to doskonała okazja do opowiedzenia jakie są rodzaje mąk, co ma wpływ...
Czytaj dalej...Tym razem gościliśmy najmłodszych wielbicieli zwiedzania - odwiedziły nas 3-4-latki z Miejskiego Przedszkola z Oddziałami Integracyjnymi nr 31 w Płocku ( http://www.mp31plock.com.pl/index.php?limitstart=24). Sprawdziliśmy wspólnie skąd się bierze mąka, po co są metalowe walce…
Musicie to zobaczyć! Strona internetowa i bardzo pozytywne opinie o mące z Wilkanowa zainteresowały redaktorów popularnego programu nadawanego w TVN. Nagrali i wyemitowali krótki materiał o tym jak produkujemy naturalną mąkę…
Miło nam poinformować o uruchomieniu nowej strony internetowej Młyna Wilkanowo, na której znajdziecie Państwo szereg interesujących informacji dotyczących przetwarzania zbóż i produkcji mąki w naszym młynie. Aby ułatwić Państwu zakup…
Oprócz tradycyjnych, dobrze Państwu znanych mąk pszennych, z których słynie Młyn Wilkanowo, wprowadziliśmy do naszej oferty paletę mąk żytnich oraz mąkę orkiszową. Zapraszamy do zapoznania się z nową ofertą!
Zapraszamy szkoły na wycieczki połączone ze zwiedzaniem młyna. Poznacie tajniki sztuki młynarskiej, nauczycie się rozpoznawać rodzaje zbóż, zobaczycie pełen proces produkcji prawdziwej mąki. Zgłoszenia przyjmujemy pod adresem internetowym: kontakt@mlynwilkanowo.pl
W związku z rozpoczęciem produkcji mąki z tegorocznego zboża, wprowadzamy nową ofertę sprzedaży i dostaw mąk do piekarni. W celu uzgodnienia zamówienia i terminów dostaw prosimy o kontakt mailowy kontakt@mlynwilkanowo.pl…
Rozpoczęliśmy skup pszenicy z tegorocznych zbiorów. Zgodnie w wieloletnią tradycją Młyna Wilkanowo, koncentrujemy się na skupie zboża od rolników z naszego regionu. Zapraszamy!
Copyright © Młyn Wilkanowo 2011-2013 | Hedea.pl |