PolishPLGermanDE-CH-ATEnglish (UK)

Młyn

Zarejestruj się do naszego Newslettera

CHLEB GĄDECKI

Składniki:

  • 0,75 kg mąki żytniej
  • 0,25 kg mąki pszennej
  • 0,5 l ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • 1 dag drożdży

Przepis:
W odpowiednio dużej misce należy wymieszać oba rodzaje mąki. W mące robimy dołek i wkruszamy do niego drożdże. Następnie wlewamy do niego 150 ml letniej wody i oprószamy mąką. Misę z naczyniem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny. Po tym czasie dolewamy resztę wody, dosypujemy sól, kminek i wyrabiamy elastyczne ciasto (gdyby zbyt mocno się lepiło do dłoni podsypujemy mąką pszenną). Tak wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte lnianą ściereczką do czasu, aż wyrośnie tj. na ok. godzinę. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temp. 250st. C. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej. Wstawiamy do piekarnika, po 10 minutach redukujemy temperaturę pieczenia do 150 st. C. i pieczemy jeszcze przez godzinę. Pod koniec pieczenia można wierzch chleba posmarować mlekiem, dzięki temu zyska na wyglądzie.

Ta strona wykorzystuje pliki cookies i inne podobne technologie. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w pamięci Twojego urządzenia. Zobacz szczegółowe informacje jak zarządzać plikami cookies przy użyciu swojej przeglądarki internetowej. Polityka plików cookies.

pliki cookies z tej strony.