Składniki na ciasto
W średniej wielkości misce plastikowej pokruszyć drożdże, a następnie dodać składniki na ciasto zgodnie z wyżej podaną kolejnością.
Odstawić na 3 godz. w ciepłe miejsce, nic nie mieszać! Przykryć ściereczką. Po tym czasie ciasto zacznie rosnąć, więc należy je dokładnie wymieszać łyżką na jednolitą masę, tak, by odchodziło od miski.
Przez 10 min piec w 180 stopniach, przez 50 min w temperaturze 160 stopni. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło w środku.
Ciasto zawsze się udaje. Smacznego życzy pani Bożena.
22-05-2017
Z okazji Zielonych Świątek w Bodzanowie ( powiat płocki) organizowany jest największy na Mazowszu jarmark. Tradycja zjazdów handlowych w Bodzanowie ma bardzo dawną historię. Będąc osadą targową w końcu XII...
Czytaj dalej...20-05-2017
„Jadą goście jadą, Koło mego sadu, Do mnie nie zajadą, Bo nie mam posagu…” Do nas Goście zajechali, bo naszym posagiem jest stuletnia tradycja i wyjątkowa gościnność młynarzy. Uczniowie Państwowej Szkoły Muzycznej z Płocka, dzieci...
Czytaj dalej...03-05-2017
W naszym młynie gościła telewizyjna „Sonda 2” - program popularnonaukowy z TVP 2. Doktor Tomasz Rożek przy współudziale Krzysztofa Gruszczyńskiego tłumaczył czym się różnią od siebie mąki poszczególnych typów i...
Czytaj dalej...20-02-2017
Tradycja to zasady postępowania, obyczaje, poglądy przechodzące z pokolenia na pokolenie; występujące jakiś czas i utrwalające się potem zwyczajowo - tyle definicja ze słownika języka polskiego mówi o święcie ludowym...
Czytaj dalej...16-01-2017
Kolejny, dwudziesty piąty, raz wspieramy Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy- jak to robimy? Przekazujemy pakiety mąk do domowego wypieku ciast i chleba, które licytowane są: w Bodzanowie, Małej Wsi, w Wyszogrodzie....
Czytaj dalej...23-06-2016
„ Bezinteresowna pomoc to bardzo cenny dar, jaki człowiek ofiaruje drugiemu człowiekowi nie oczekując nic w zamian…”- słowa podziękowania kieruje do Wiesława Gruszczyńskiego Dyrekcja, Rada Pedagogiczna i Uczniowie Zespołu Szkół...
Czytaj dalej...05-02-2015
Serdecznie zapraszamy grupy zorganizowane, rodziny, uczniów i nauczycieli wszystkich typów szkół do odwiedzenia naszego młyna. Młyn Wilkanowo istnieje od 1908 roku i jest prowadzony przez potomków Franciszka Gruszczyńskiego. Zachowały się...
Czytaj dalej...06-12-2014
2 grudnia 2014 r. gościliśmy III klasę Technikum Agrobiznesu z Zespołu Szkół im. Królowej Jadwigi w Czerwińsku - podopiecznych pani Agnieszki Lenczewskiej. Uczniowie mieli możliwość poszerzyć swoją wiedzę o tajniki...
Czytaj dalej...30-10-2014
27 października 2014 r. mieliśmy zaszczyt uczestniczyć w „Dniu chleba” w Zespole Szkół im. Jana Śniadeckiego w Wyszogrodzie (http://zs-wyszogrod.pl/dzien-chleba-w-zespole-szkol-im-jana-sniadeckiego/). Była to doskonała okazja do opowiedzenia jakie są rodzaje mąk, co ma wpływ...
Czytaj dalej...Tym razem gościliśmy najmłodszych wielbicieli zwiedzania - odwiedziły nas 3-4-latki z Miejskiego Przedszkola z Oddziałami Integracyjnymi nr 31 w Płocku ( http://www.mp31plock.com.pl/index.php?limitstart=24). Sprawdziliśmy wspólnie skąd się bierze mąka, po co są metalowe walce…
Musicie to zobaczyć! Strona internetowa i bardzo pozytywne opinie o mące z Wilkanowa zainteresowały redaktorów popularnego programu nadawanego w TVN. Nagrali i wyemitowali krótki materiał o tym jak produkujemy naturalną mąkę…
Miło nam poinformować o uruchomieniu nowej strony internetowej Młyna Wilkanowo, na której znajdziecie Państwo szereg interesujących informacji dotyczących przetwarzania zbóż i produkcji mąki w naszym młynie. Aby ułatwić Państwu zakup…
Oprócz tradycyjnych, dobrze Państwu znanych mąk pszennych, z których słynie Młyn Wilkanowo, wprowadziliśmy do naszej oferty paletę mąk żytnich oraz mąkę orkiszową. Zapraszamy do zapoznania się z nową ofertą!
Zapraszamy szkoły na wycieczki połączone ze zwiedzaniem młyna. Poznacie tajniki sztuki młynarskiej, nauczycie się rozpoznawać rodzaje zbóż, zobaczycie pełen proces produkcji prawdziwej mąki. Zgłoszenia przyjmujemy pod adresem internetowym: kontakt@mlynwilkanowo.pl
W związku z rozpoczęciem produkcji mąki z tegorocznego zboża, wprowadzamy nową ofertę sprzedaży i dostaw mąk do piekarni. W celu uzgodnienia zamówienia i terminów dostaw prosimy o kontakt mailowy kontakt@mlynwilkanowo.pl…
Rozpoczęliśmy skup pszenicy z tegorocznych zbiorów. Zgodnie w wieloletnią tradycją Młyna Wilkanowo, koncentrujemy się na skupie zboża od rolników z naszego regionu. Zapraszamy!
Copyright © Młyn Wilkanowo 2011-2013 | Hedea.pl |