PolishPLGermanDE-CH-ATEnglish (UK)

Młyn

Zarejestruj się do naszego Newslettera

Drożdżowiec pani Bożeny

Składniki na ciasto

1 paczka świeżych drożdży / 10 dag/
5 całych jajek
szczypta soli
1 szklanka letniego mleka
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
5 szklanek mąki wilkanowskiej 500

Składniki na kruszonkę

3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
3 łyżki margaryny

Ręką pomieszać składniki do ich połączenia.

Wykonanie

W średniej wielkości misce plastikowej pokruszyć drożdże, a następnie dodać składniki na ciasto zgodnie z wyżej podaną kolejnością.


Odstawić na 3 godz. w ciepłe miejsce, nic nie mieszać! Przykryć ściereczką. Po tym czasie ciasto zacznie rosnąć, więc należy je dokładnie wymieszać łyżką na jednolitą masę, tak, by odchodziło od miski.


Włożyć do blachy i posypać kruszonką.


Przez 10 min piec w 180 stopniach, przez 50 min w temperaturze 160 stopni. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło w środku.

Ciasto zawsze się udaje. Smacznego życzy pani Bożena.

Ta strona wykorzystuje pliki cookies i inne podobne technologie. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w pamięci Twojego urządzenia. Zobacz szczegółowe informacje jak zarządzać plikami cookies przy użyciu swojej przeglądarki internetowej. Polityka plików cookies.

pliki cookies z tej strony.