Składniki:
Przepis:
Mąkę wilkanowską wymieszać w misce z ziarnami (po 1-2 garści ziaren) i solą. Zrobić zagłębienie, pokruszyć drożdże, posypać cukrem i zalać 1 szklanką ciepłej wody. Przykryć drożdże z wodą delikatnie nagarniając mąkę. Poczekać, aż drożdże podrosną, dolać resztę wody i dokładnie wymieszać łyżką. Gdy ciasto podrośnie rozłożyć do dwóch wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą foremek (podłużne jak na makowce). Jeśli ciasta jest za mało - poczekać ze wstawieniem, aż jeszcze wyrośnie w blaszkach (ma być blisko brzegów). Wierzch posmarować roztrzepanym z 1/2 łyżki wody żółtkiem i posypać makiem i ziarnami.
Piec 15 minut w temperaturze 250 stopni C, a potem 45 - 50 minut w temperaturze 200 stopni C. Wyjmować gorący z foremek.
10-12-2011
Miło nam poinformować o uruchomieniu nowej strony internetowej Młyna Wilkanowo, na której znajdziecie Państwo szereg interesujących informacji dotyczących przetwarzania zbóż i produkcji mąki w naszym młynie. Aby ułatwić Państwu zakup...
Read more...25-11-2011
Oprócz tradycyjnych, dobrze Państwu znanych mąk pszennych, z których słynie Młyn Wilkanowo, wprowadziliśmy do naszej oferty paletę mąk żytnich oraz mąkę orkiszową. Zapraszamy do zapoznania się z nową ofertą!
Read more...01-10-2011
Zapraszamy szkoły na wycieczki połączone ze zwiedzaniem młyna. Poznacie tajniki sztuki młynarskiej, nauczycie się rozpoznawać rodzaje zbóż, zobaczycie pełen proces produkcji prawdziwej mąki. Zgłoszenia przyjmujemy pod adresem internetowym: kontakt@mlynwilkanowo.pl
Read more...15-09-2011
W związku z rozpoczęciem produkcji mąki z tegorocznego zboża, wprowadzamy nową ofertę sprzedaży i dostaw mąk do piekarni. W celu uzgodnienia zamówienia i terminów dostaw prosimy o kontakt mailowy kontakt@mlynwilkanowo.pl...
Read more...05-09-2011
Rozpoczęliśmy skup pszenicy z tegorocznych zbiorów. Zgodnie w wieloletnią tradycją Młyna Wilkanowo, koncentrujemy się na skupie zboża od rolników z naszego regionu. Zapraszamy!
Read more...Copyright © Młyn Wilkanowo 2011-2013 | Hedea.pl |