The traditional recipe for bread from ‘Kosowska vegetarian cuisine’ published in 1929 by M. Arcta in Warsaw. Tested by housewives from Wilkanowo.
Ingredients:
Recipe:
Sift the flour through a sieve with big holes (in order to keep the precious bran). Soak yeast in a glass of warm water; 2 litres of flour mix with the water and yeast, leave for 2 hours in 30°C. When the yeast start to rise, add a spoon of salt and the rest of the flour. Mix and leave for half an hour. Make 5-6 loaves of bread, put them in the buttered baking trays (dough should fill 1/3 of a tray). Leave the loaves in 30°C. When they rise and fill most of the tray, spread some mixed egg on the top and put them into the hot oven. Bake for half an hour, at most 45 min.
10-12-2011
Miło nam poinformować o uruchomieniu nowej strony internetowej Młyna Wilkanowo, na której znajdziecie Państwo szereg interesujących informacji dotyczących przetwarzania zbóż i produkcji mąki w naszym młynie. Aby ułatwić Państwu zakup...
Read more...25-11-2011
Oprócz tradycyjnych, dobrze Państwu znanych mąk pszennych, z których słynie Młyn Wilkanowo, wprowadziliśmy do naszej oferty paletę mąk żytnich oraz mąkę orkiszową. Zapraszamy do zapoznania się z nową ofertą!
Read more...01-10-2011
Zapraszamy szkoły na wycieczki połączone ze zwiedzaniem młyna. Poznacie tajniki sztuki młynarskiej, nauczycie się rozpoznawać rodzaje zbóż, zobaczycie pełen proces produkcji prawdziwej mąki. Zgłoszenia przyjmujemy pod adresem internetowym: kontakt@mlynwilkanowo.pl
Read more...15-09-2011
W związku z rozpoczęciem produkcji mąki z tegorocznego zboża, wprowadzamy nową ofertę sprzedaży i dostaw mąk do piekarni. W celu uzgodnienia zamówienia i terminów dostaw prosimy o kontakt mailowy kontakt@mlynwilkanowo.pl...
Read more...05-09-2011
Rozpoczęliśmy skup pszenicy z tegorocznych zbiorów. Zgodnie w wieloletnią tradycją Młyna Wilkanowo, koncentrujemy się na skupie zboża od rolników z naszego regionu. Zapraszamy!
Read more...Copyright © Młyn Wilkanowo 2011-2013 |
![]() |
Hedea.pl |