PolishPLGermanDE-CH-ATEnglish (UK)

Młyn

Sign up for our newsletter

Every housewife has her favourite recipes for cake, bread and cookies. We want to share some of our best recipes with you. Try them and use the flour from Wilkanowo Mill. Bon apetit!

Sernik "Oreo"

Składniki
 
spód:
        170 g ciastek „Oreo” lub podobnych
        40 g rozpuszczonego masła
 
masa serowa:
        1 kg twarogu sernikowego
        300 g cukru
        4 białka lub 3 całe jajka (używając samych białek uzyskamy bielszy sernik)
        budyń waniliowy
        200 ml śmietanki 30%
        10 szt. ciastek „Oreo” połamanych na kawałki
 
do dekoracji:
        4-5 łyżek masy krówkowej (kajmak)
        ciastka „Oreo”
 
 
Wykonanie
 

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem
i wysyp mąką lub kaszą manną.
Zmielone ciastka połącz z masłem i wyłóż na dno tortownicy.
Przygotuj masę serową – wszystkie składniki (oprócz „Oreo”) wymieszaj ze sobą, po czym dodaj połamane ciastka i raz jeszcze delikatnie wymieszaj.
Przelej masę do tortownicy.
Włóż sernik do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez ok. 5 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 130°C i piecz przez ok. 1 godz. 40 min.
Schłódź sernik w lodówce przez kilka godzin, po czym posmaruj jego wierzch masą krówkową
i udekoruj ciastkami wg własnego uznania.


Przepis pochodzi z wypiekibeaty.com.pl

 

"Winna" babka

Składniki

         300 g  masła
         300 g  cukru
         2 cukry wanilinowe
         szczypta soli
         6 jajek
         400 g mąki pszennej (typ 500)
         1 łyżka proszku do pieczenia
         150 ml czerwonego wytrawnego wina
         100 g gorzkiej czekolady (startej na tarce)
         1 łyżeczka cynamonu
         3 łyżeczki kakao
 
Wykonanie

Masło, cukier, cukier wanilinowy i sól utrzyj na puszystą masę. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do ciasta. Dodaj pozostałe składniki. 
Na końcu delikatnie wmieszaj pianę z białek, ubitą ze szczyptą soli. Piecz w formie z kominkiem (średnica 28 cm), w temperaturze 170°C przez 60-70 minut.

Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje".

Blok czekoladowy

Składniki

        250 g margaryny
        125 ml wody
        375 g cukru
        4 łyżki kakao
        250 g mleka w proszku
        220 g zmielonych/pokruszonych herbatników
        170 g połamanych na małe kawałki herbatników

Wykonanie

Keksówkę o długości 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Margarynę, wodę, cukier i kakao zagotuj razem. Zdejmij garnek z kuchni i wsyp mleko w proszku, dokładnie wymieszaj. Dodaj herbatniki – najpierw zmielone, a następnie połamane, raz jeszcze dokładnie wymieszaj. Przełóż masę do formy i wstaw na kilka godzin do lodówki, aż masa stężeje.

 

If you want to share your favourite recipes, send them on kontakt@mlynwilkanowo.pl. We will place them on our website signing it with your name.

Ta strona wykorzystuje pliki cookies i inne podobne technologie. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w pamięci Twojego urządzenia. Zobacz szczegółowe informacje jak zarządzać plikami cookies przy użyciu swojej przeglądarki internetowej. Polityka plików cookies.

pliki cookies z tej strony.