PolishPLGermanDE-CH-ATEnglish (UK)

Młyn

Zarejestruj się do naszego Newslettera

Każda Gospodyni ma swoje ulubione przepisy na pyszne wypieki: ciasto, chleb, ciasteczka. I my postanowiliśmy podzielić się z Państwem kilkoma przepisami, które świetnie się sprawdzają z wykorzystaniem mąki wilkanowskiej.

Smacznego!

Drożdżowiec pani Bożeny

Składniki na ciasto

1 paczka świeżych drożdży / 10 dag/
5 całych jajek
szczypta soli
1 szklanka letniego mleka
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
5 szklanek mąki wilkanowskiej 500

Składniki na kruszonkę

3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
3 łyżki margaryny

Ręką pomieszać składniki do ich połączenia.

Wykonanie

W średniej wielkości misce plastikowej pokruszyć drożdże, a następnie dodać składniki na ciasto zgodnie z wyżej podaną kolejnością.


Odstawić na 3 godz. w ciepłe miejsce, nic nie mieszać! Przykryć ściereczką. Po tym czasie ciasto zacznie rosnąć, więc należy je dokładnie wymieszać łyżką na jednolitą masę, tak, by odchodziło od miski.


Włożyć do blachy i posypać kruszonką.


Przez 10 min piec w 180 stopniach, przez 50 min w temperaturze 160 stopni. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło w środku.

Ciasto zawsze się udaje. Smacznego życzy pani Bożena.

Faworki luksusowe


Składniki

35 dag mąki 500 wilkanowskiej,
50 ml śmietany,
20 ml wódki,
5 dag masła,
2 jaja,
6 żółtek,
sól,
smalec do smażenia/ 2 kostki/,
cukier puder do posypania faworków.

Wykonanie
 
Mąkę przesiać przez sitko na stolnicę, posiekać masło, dodać żółtka i pomału zagniatać ciasto, dodać jajka i śmietanę i wyrabiać ciasto; posolić, dolać wódki i ponownie zagnieść ciasto. Uderzać wałkiem przez 10 minut – ciasto nabierze powietrza i faworki będą kruche.

Odłożyć  do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Na stolnice posypać trochę mąkę i kawałki ciasta rozwałkować cienko, nożem pokrajać w pasemka 3 cm. Potem podzielić pasek na dwie lub trzy części/ tak jak na zdjęciu/ i zrobić nożem wzdłuż nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta.



W rondlu rozgrzewany tłuszcz. Przygotowane faworki kładziemy na gorący tłuszcz i smażymy na jasnozłoty kolor. Faworki kładziemy na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym i po odsączeniu przekładamy na duży talerz , posypujemy cukrem pudrem.

Faworki zawsze się udają i są kruche.

Biszkopt

Składniki
 
6 jajek
330 g cukru
470 g mąki pszennej (typ 500)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Wykonanie
 
Jajka ubij mikserem na puszysty krem. Nadal miksując stopniowo dodawaj cukier. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i powoli przesiej do jajek z cukrem, cały czas mieszaj. Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 24 cm, której dno wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Biszkopt piecz 55 minut w temperaturze 175°C. 
Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i odwróć go dnem do góry. Wyjmij z tortownicy i pozostaw do wystygnięcia. 
 

Jeśli chcieliby Państwo podzielić się swoimi ulubionymi przepisami na wypieki, prosimy przesłać je na adres: kontakt@mlynwilkanowo.pl. Zamieścimy Państwa przepis na naszej stronie internetowej, podając nazwisko Autora.

Zapraszamy!

Ta strona wykorzystuje pliki cookies i inne podobne technologie. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w pamięci Twojego urządzenia. Zobacz szczegółowe informacje jak zarządzać plikami cookies przy użyciu swojej przeglądarki internetowej. Polityka plików cookies.

pliki cookies z tej strony.