PolishPLGermanDE-CH-ATEnglish (UK)

Młyn

Sign up for our newsletter

Every housewife has her favourite recipes for cake, bread and cookies. We want to share some of our best recipes with you. Try them and use the flour from Wilkanowo Mill. Bon apetit!

Drożdżowiec pani Bożeny

Składniki na ciasto

1 paczka świeżych drożdży / 10 dag/
5 całych jajek
szczypta soli
1 szklanka letniego mleka
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
5 szklanek mąki wilkanowskiej 500

Składniki na kruszonkę

3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
3 łyżki margaryny

Ręką pomieszać składniki do ich połączenia.

Wykonanie

W średniej wielkości misce plastikowej pokruszyć drożdże, a następnie dodać składniki na ciasto zgodnie z wyżej podaną kolejnością.


Odstawić na 3 godz. w ciepłe miejsce, nic nie mieszać! Przykryć ściereczką. Po tym czasie ciasto zacznie rosnąć, więc należy je dokładnie wymieszać łyżką na jednolitą masę, tak, by odchodziło od miski.


Włożyć do blachy i posypać kruszonką.


Przez 10 min piec w 180 stopniach, przez 50 min w temperaturze 160 stopni. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło w środku.

Ciasto zawsze się udaje. Smacznego życzy pani Bożena.

Faworki luksusowe


Składniki

35 dag mąki 500 wilkanowskiej,
50 ml śmietany,
20 ml wódki,
5 dag masła,
2 jaja,
6 żółtek,
sól,
smalec do smażenia/ 2 kostki/,
cukier puder do posypania faworków.

Wykonanie
 
Mąkę przesiać przez sitko na stolnicę, posiekać masło, dodać żółtka i pomału zagniatać ciasto, dodać jajka i śmietanę i wyrabiać ciasto; posolić, dolać wódki i ponownie zagnieść ciasto. Uderzać wałkiem przez 10 minut – ciasto nabierze powietrza i faworki będą kruche.

Odłożyć  do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Na stolnice posypać trochę mąkę i kawałki ciasta rozwałkować cienko, nożem pokrajać w pasemka 3 cm. Potem podzielić pasek na dwie lub trzy części/ tak jak na zdjęciu/ i zrobić nożem wzdłuż nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta.



W rondlu rozgrzewany tłuszcz. Przygotowane faworki kładziemy na gorący tłuszcz i smażymy na jasnozłoty kolor. Faworki kładziemy na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym i po odsączeniu przekładamy na duży talerz , posypujemy cukrem pudrem.

Faworki zawsze się udają i są kruche.

Biszkopt

Składniki
 
6 jajek
330 g cukru
470 g mąki pszennej (typ 500)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Wykonanie
 
Jajka ubij mikserem na puszysty krem. Nadal miksując stopniowo dodawaj cukier. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i powoli przesiej do jajek z cukrem, cały czas mieszaj. Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 24 cm, której dno wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Biszkopt piecz 55 minut w temperaturze 175°C. 
Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i odwróć go dnem do góry. Wyjmij z tortownicy i pozostaw do wystygnięcia. 
 
If you want to share your favourite recipes, send them on kontakt@mlynwilkanowo.pl. We will place them on our website signing it with your name.

Ta strona wykorzystuje pliki cookies i inne podobne technologie. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w pamięci Twojego urządzenia. Zobacz szczegółowe informacje jak zarządzać plikami cookies przy użyciu swojej przeglądarki internetowej. Polityka plików cookies.

pliki cookies z tej strony.