2 grudnia 2014 r. gościliśmy III klasę Technikum Agrobiznesu z Zespołu Szkół im. Królowej Jadwigi w Czerwińsku - podopiecznych pani Agnieszki Lenczewskiej. Uczniowie mieli możliwość poszerzyć swoją wiedzę o tajniki doboru i przerobu zboża w naszym młynie. Prześledzili cały proces produkcyjny i dowiedzieli się, co decyduje o parametrach mąk uzyskiwanych w sposób naturalny, bez dodawania środków polepszających ich właściwości.
Dziękujemy za wizytę!
Więcej zdjęć z wizyty w młynie na http://www.zsczerwinsk.pl/
27 października 2014 r. mieliśmy zaszczyt uczestniczyć w „Dniu chleba” w Zespole Szkół im. Jana Śniadeckiego w Wyszogrodzie (http://zs-wyszogrod.pl/dzien-chleba-w-zespole-szkol-im-jana-sniadeckiego/).
Była to doskonała okazja do opowiedzenia jakie są rodzaje mąk, co ma wpływ na ich właściwości i od czego one zależą. Podzieliliśmy się również wiedzą jak powstaje mąka na chleb, bułki, do wypieku ciast i co decyduje, że dany rodzaj mąki ma określone zastosowanie.
Miło nam było uczestniczyć w tym lokalnym wydarzeniu, które dla przybyłych stanowiło inspirację do spróbowania swoich sił w samodzielnym wypieku zdrowych i naturalnych produktów.
Dziękujemy za zaproszenie!
Tym razem gościliśmy najmłodszych wielbicieli zwiedzania - odwiedziły nas 3-4-latki z Miejskiego Przedszkola z Oddziałami Integracyjnymi nr 31 w Płocku ( http://www.mp31plock.com.pl/in
Sprawdziliśmy wspólnie skąd się bierze mąka, po co są metalowe walce i sitka w różnych maszynach. Nie omieszkaliśmy przypomnieć sobie jak smakuje kaszka, co dzieje się z otrębami, a co z mąką? Kto i jak ją pakuje i czy zawsze w torebkach jest tylko 1 kg?
Ze zdobytą wiedzą i pełna emocji, po wizycie w Młynie Wilkanowo, grupa ruszyła do znajdującej się w pobliskich Cieślach piekarni pani Katarzyny Dziergowskiej, gdzie dzieci mogły zobaczyć jak z naszej mąki wypieka się chleb.
Było nam bardzo miło gościć tak dużą, bo ponad 50 osobową grupę przedszkolaków, a nasze wyrazy uznania należą się opiekunkom za sprawne zorganizowanie wycieczki.
Dziękujemy i do zobaczenia!
28-05-2013
The traditional recipe for bread from ‘Kosowska vegetarian cuisine’ published in 1929 by M. Arcta in Warsaw. Tested by housewives from Wilkanowo. Ingredients: 5 litres of wholemeal wheat flour 2 1/2 litres of...
Read more...28-05-2013
Ingredients: 0,75 kg rye flour 0,25 kg wheat flour 0,5 l of warm water 1 teaspoon of salt 0,5 spoon of cumin 1 decagram of yeast Recipe: Take a bowl which is big enough to mix both kinds...
Read more...28-05-2013
Składniki: 1/2 kg mąki pszennej wilkanowskiej 1/2 kg mąki razowej żytniej około 8 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soli 3 i 3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody ziarna: sezam, słonecznik, dynia, otręby pszenne prażone Przepis: Mąkę wilkanowską wymieszać...
Read more...Copyright © Młyn Wilkanowo 2011-2013 | Hedea.pl |