W naszym młynie gościła telewizyjna „Sonda 2” - program popularnonaukowy z TVP 2. Doktor Tomasz Rożek przy współudziale Krzysztofa Gruszczyńskiego tłumaczył czym się różnią od siebie mąki poszczególnych typów i jak są produkowane. Wizyta w młynie w Wilkanowie była jedynie pretekstem do dyskusji o zdrowym odżywianiu, a tytuł programu telewizyjnego był złowieszczy: „ Biała śmierć”. Odsyłamy Państwa do strony internetowej archiwum TVP 2, aby obejrzeć bardzo ciekawy materiał na temat spożywania soli, mąki i cukru:
28-05-2013
The traditional recipe for bread from ‘Kosowska vegetarian cuisine’ published in 1929 by M. Arcta in Warsaw. Tested by housewives from Wilkanowo. Ingredients: 5 litres of wholemeal wheat flour 2 1/2 litres of...
Read more...28-05-2013
Ingredients: 0,75 kg rye flour 0,25 kg wheat flour 0,5 l of warm water 1 teaspoon of salt 0,5 spoon of cumin 1 decagram of yeast Recipe: Take a bowl which is big enough to mix both kinds...
Read more...28-05-2013
Składniki: 1/2 kg mąki pszennej wilkanowskiej 1/2 kg mąki razowej żytniej około 8 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soli 3 i 3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody ziarna: sezam, słonecznik, dynia, otręby pszenne prażone Przepis: Mąkę wilkanowską wymieszać...
Read more...Copyright © Młyn Wilkanowo 2011-2013 | Hedea.pl |