Z okazji Zielonych Świątek w Bodzanowie ( powiat płocki) organizowany jest największy na Mazowszu jarmark. Tradycja zjazdów handlowych w Bodzanowie ma bardzo dawną historię. Będąc osadą targową w końcu XII wieku została przekazana Norbertankom z Płocka. Dzięki ich zabiegom w 1351 roku była już miastem. Książe Janusz w 1415 roku nadał prawo organizowania jarmarku na Zielone Świątki. Dni jarmarczne bardzo ożywiały okolice, mieszczanie bogacili się. Ludzie mieli okazję sprzedać własne produkty rolne. Dzisiaj targi i jarmarki bodzanowskie należą do jednych z większych na Mazowszu. W każdą środę można nabyć świeże jajka, owoce i warzywa. Wiosną kwiaty i sadzonki. Zawsze kupić można wiklinowe kosze na ziemniaki, drewniane łyżki, stołeczki, deski do ciasta itp.
W tę niedzielę 04.06.2017. Młyn Wilkanowo kolejny raz gościć będzie w Bodzanowie. Na naszym stoisku tradycyjnie można będzie nabyć mąki pszenne i żytnie. Skosztować ciasta drożdżowego i swojskiego chleba z masłem. Swoje przepisy prezentować będzie pani Bożena. Gorąco zapraszamy na degustacje.
28-05-2013
The traditional recipe for bread from ‘Kosowska vegetarian cuisine’ published in 1929 by M. Arcta in Warsaw. Tested by housewives from Wilkanowo. Ingredients: 5 litres of wholemeal wheat flour 2 1/2 litres of...
Read more...28-05-2013
Ingredients: 0,75 kg rye flour 0,25 kg wheat flour 0,5 l of warm water 1 teaspoon of salt 0,5 spoon of cumin 1 decagram of yeast Recipe: Take a bowl which is big enough to mix both kinds...
Read more...28-05-2013
Składniki: 1/2 kg mąki pszennej wilkanowskiej 1/2 kg mąki razowej żytniej około 8 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soli 3 i 3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody ziarna: sezam, słonecznik, dynia, otręby pszenne prażone Przepis: Mąkę wilkanowską wymieszać...
Read more...Copyright © Młyn Wilkanowo 2011-2013 | Hedea.pl |