Muffiny orzechowo-kawowe
Składniki (na 12 sztuk)
125 g miękkiego masła
125 g brązowego cukru
150 g mąki pszennej (typ 500)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka cukru wanilinowego
4 łyżki kwaśnej śmietany
40 g orzechów włoskich (posiekanych)
Do dekoracji
150 ml śmietany 30% lub 36%
1 łyżka cukru brązowego
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
kilka orzechów włoskich
Wykonanie
Masło utrzyj z cukrem na puszysty krem. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie dodaj jajka, miód, cukier wanilinowy i śmietanę. Zmiksuj wszystko razem i na koniec dodaj posiekane orzechy. Wymieszaj. Formę na muf finy wyłóż papilotkami i umieść w nich ciasto, mniej więcej do ¾ wysokości. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez ok. 25 minut.
Aby przygotować dekorację umieść schłodzoną śmietanę w wysokim naczyniu i ubijaj ją mikserem. Kiedy śmietana zacznie się pienić i trochę sztywnieć dodaj cukier i kawę. Ubijaj do uzyskania pożądanej konsystencji.
Wystudzone muffiny udekoruj bitą śmietaną za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego, wierzch przyozdób orzechami.