PolishPLGermanDE-CH-ATEnglish (UK)

Młyn

Zarejestruj się do naszego Newslettera

Każda Gospodyni ma swoje ulubione przepisy na pyszne wypieki: ciasto, chleb, ciasteczka. I my postanowiliśmy podzielić się z Państwem kilkoma przepisami, które świetnie się sprawdzają z wykorzystaniem mąki wilkanowskiej.

Smacznego!

Chlebek wilkanowski



Składniki

½ kg mąki pszennej chlebowej wilkanowskiej 750
½ mąki żytniej chlebowej wilkanowska 720
pół paczki drożdży
pól szklanki oleju
3 szklanki ciepłej wody
sól do smaku
ziarna sezamu, słonecznika lub otręby pszenne

Wykonanie

Mąkę wymieszać w misce plastikowej z solą, zrobić zagłębienie i pokruszyć drożdże, posypać cukrem i zalać 1 szklanką wody .


Przykryć drożdże mąką i poczekać aż zaczną rosnąć, dolać ponownie resztę wody i oleju, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu wyrobić ciasto i podzielić na dwie porcje.


Do wyłożonych papierem do pieczenia foremek włożyć ciasto, umoczyć ręce w wodzie, wygładzić  je, potem posmarować dla koloru rozbitym i roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut, potem w 160 stopniach przez 50-60 min.

Po upieczeniu chleb wyjąć z formy po 5 min.

CHLEB PSZENNY RAZOWY

Tradycyjny przepis na pieczenie chleba wg. 'Kosowskiej kuchni jarskiej' z 1929 roku z Wydawnictwa M, Arcta w Warszawie (pisownia oryginalna). Sprawdzony przez gospodynie z Wilkanowa.

Składniki:

  • 5 litrów mąki pszennej razowej
  • 2 1/2 litra wody
  • 5 dkg drożdży
  • 1/2 - 1 łyżki soli

Przepis:
Mąkę przesiać przez grube sito (przez które przejdą cenne otręby razem z mąką). Drożdże rozmoczyć w szklance wody letniej; 2 litry męki zarobić wodą, wymieszać z drożdżami i postawić na 2 godziny w temperaturze 30°C. Kiedy rozczyn się podniesie, dać łyżkę soli, zamieść z pozostałą mąką niezbyt gęsto i niech tak stoi 1/2 godziny. Wyrobić 5-6 bochenków chleba, kłaść na pomazane masłem blachy w ten sposób, by ciasto zajmowało 1/3 wysokości blachy. Pozostawić w takiem samem cieple, a gdy wyrośnie do poziomu, pomazać rozbitem jajkiem, wstawić do pieca tak gorącego, aby mąka wrzucona nie paliła się, tylko lekko rumieniła. Piec 1/2 godziny , najwyżej 3/4 godziny.

CHLEB GĄDECKI

Składniki:

  • 0,75 kg mąki żytniej
  • 0,25 kg mąki pszennej
  • 0,5 l ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • 1 dag drożdży

Przepis:
W odpowiednio dużej misce należy wymieszać oba rodzaje mąki. W mące robimy dołek i wkruszamy do niego drożdże. Następnie wlewamy do niego 150 ml letniej wody i oprószamy mąką. Misę z naczyniem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny. Po tym czasie dolewamy resztę wody, dosypujemy sól, kminek i wyrabiamy elastyczne ciasto (gdyby zbyt mocno się lepiło do dłoni podsypujemy mąką pszenną). Tak wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte lnianą ściereczką do czasu, aż wyrośnie tj. na ok. godzinę. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temp. 250st. C. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej. Wstawiamy do piekarnika, po 10 minutach redukujemy temperaturę pieczenia do 150 st. C. i pieczemy jeszcze przez godzinę. Pod koniec pieczenia można wierzch chleba posmarować mlekiem, dzięki temu zyska na wyglądzie.

Jeśli chcieliby Państwo podzielić się swoimi ulubionymi przepisami na wypieki, prosimy przesłać je na adres: kontakt@mlynwilkanowo.pl. Zamieścimy Państwa przepis na naszej stronie internetowej, podając nazwisko Autora.

Zapraszamy!

Ta strona wykorzystuje pliki cookies i inne podobne technologie. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w pamięci Twojego urządzenia. Zobacz szczegółowe informacje jak zarządzać plikami cookies przy użyciu swojej przeglądarki internetowej. Polityka plików cookies.

pliki cookies z tej strony.