Każda Gospodyni ma swoje ulubione przepisy na pyszne wypieki: ciasto, chleb, ciasteczka. I my postanowiliśmy podzielić się z Państwem kilkoma przepisami, które świetnie się sprawdzają z wykorzystaniem mąki wilkanowskiej.
Smacznego!
Mąkę wymieszać w misce plastikowej z solą, zrobić zagłębienie i pokruszyć drożdże, posypać cukrem i zalać 1 szklanką wody .
Przykryć drożdże mąką i poczekać aż zaczną rosnąć, dolać ponownie resztę wody i oleju, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu wyrobić ciasto i podzielić na dwie porcje.
Do wyłożonych papierem do pieczenia foremek włożyć ciasto, umoczyć ręce w wodzie, wygładzić je, potem posmarować dla koloru rozbitym i roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut, potem w 160 stopniach przez 50-60 min.
Po upieczeniu chleb wyjąć z formy po 5 min.
Tradycyjny przepis na pieczenie chleba wg. 'Kosowskiej kuchni jarskiej' z 1929 roku z Wydawnictwa M, Arcta w Warszawie (pisownia oryginalna). Sprawdzony przez gospodynie z Wilkanowa.
Składniki:
Przepis:
Mąkę przesiać przez grube sito (przez które przejdą cenne otręby razem z mąką). Drożdże rozmoczyć w szklance wody letniej; 2 litry męki zarobić wodą, wymieszać z drożdżami i postawić na 2 godziny w temperaturze 30°C. Kiedy rozczyn się podniesie, dać łyżkę soli, zamieść z pozostałą mąką niezbyt gęsto i niech tak stoi 1/2 godziny. Wyrobić 5-6 bochenków chleba, kłaść na pomazane masłem blachy w ten sposób, by ciasto zajmowało 1/3 wysokości blachy. Pozostawić w takiem samem cieple, a gdy wyrośnie do poziomu, pomazać rozbitem jajkiem, wstawić do pieca tak gorącego, aby mąka wrzucona nie paliła się, tylko lekko rumieniła. Piec 1/2 godziny , najwyżej 3/4 godziny.
Składniki:
Przepis:
W odpowiednio dużej misce należy wymieszać oba rodzaje mąki. W mące robimy dołek i wkruszamy do niego drożdże. Następnie wlewamy do niego 150 ml letniej wody i oprószamy mąką. Misę z naczyniem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny. Po tym czasie dolewamy resztę wody, dosypujemy sól, kminek i wyrabiamy elastyczne ciasto (gdyby zbyt mocno się lepiło do dłoni podsypujemy mąką pszenną). Tak wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte lnianą ściereczką do czasu, aż wyrośnie tj. na ok. godzinę. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temp. 250st. C. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej. Wstawiamy do piekarnika, po 10 minutach redukujemy temperaturę pieczenia do 150 st. C. i pieczemy jeszcze przez godzinę. Pod koniec pieczenia można wierzch chleba posmarować mlekiem, dzięki temu zyska na wyglądzie.
Strona 1 z 2
Jeśli chcieliby Państwo podzielić się swoimi ulubionymi przepisami na wypieki, prosimy przesłać je na adres: kontakt@mlynwilkanowo.pl. Zamieścimy Państwa przepis na naszej stronie internetowej, podając nazwisko Autora.
Zapraszamy!
Copyright © Młyn Wilkanowo 2011-2013 | Hedea.pl |