PolishPLGermanDE-CH-ATEnglish (UK)

Młyn

Melden Sie sich für Newsletter

Jede Hausfrau hat ihre Lieblingsrezepte für köstliche Backwaren wie Kuchen, Brot und Kekse. Und wir haben beschlossen, Ihnen einige Rezepte zu verraten, die mit Mehl aus Wilkanowo hervorragend schmecken. 
 
Guten Appetit!
 

Wafle czekoladowe

Składniki

125 g margaryny
250 g cukru
5 łyżek wody
2 łyżki kakao
250 g mleka w proszku
150 g wafli tortowych

 
Wykonanie
 
Zagotuj margarynę, cukier, wodę i kakao. Zdejmij garnek z ognia i dodaj mleko w proszku, dobrze wymieszaj. Póki masa jest jeszcze gorąca przełóż nią wafle. Następnie połóż na nie coś ciężkiego (np. 2 torebki cukru), aby warstwy lepiej się scaliły. Po upływie ok. 3 godzin pokrój wafle na dowolny kształt.

Muffiny orzechowo-kawowe

Składniki (na 12 sztuk)
 
125 g miękkiego masła
125 g brązowego cukru
150 g mąki pszennej (typ 500)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka cukru wanilinowego
4 łyżki kwaśnej śmietany
40 g orzechów włoskich (posiekanych)
 
Do dekoracji
 
150 ml śmietany 30% lub 36%
1 łyżka cukru brązowego
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
kilka orzechów włoskich
 
Wykonanie
 
Masło utrzyj z cukrem na puszysty krem. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie dodaj jajka, miód, cukier wanilinowy i śmietanę. Zmiksuj wszystko razem i na koniec dodaj posiekane orzechy. Wymieszaj. Formę na muf finy wyłóż papilotkami i umieść w nich ciasto, mniej więcej do ¾ wysokości. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez ok. 25 minut.
 
Aby przygotować dekorację umieść schłodzoną śmietanę w wysokim naczyniu i ubijaj ją mikserem. Kiedy śmietana zacznie się pienić i trochę sztywnieć dodaj cukier i kawę. Ubijaj do uzyskania pożądanej konsystencji.
 
Wystudzone muffiny udekoruj bitą śmietaną za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego, wierzch przyozdób orzechami.
 
 
Wenn Sie und Ihre Lieblingsbackrezepte mitteilen möchten, senden Sie sie bitte an die Adresse: kontakt@mlynwikanowo.pl Wir veröffentlichen Ihr Rezept auf unserer Webseite unter Angabe des Namens des Autors. 
 
Sie sind herzlich willkommen!   
 

Ta strona wykorzystuje pliki cookies i inne podobne technologie. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w pamięci Twojego urządzenia. Zobacz szczegółowe informacje jak zarządzać plikami cookies przy użyciu swojej przeglądarki internetowej. Polityka plików cookies.

pliki cookies z tej strony.