PolishPLGermanDE-CH-ATEnglish (UK)

Młyn

Sign up for our newsletter

Zaproszenie na Jarmark Norbertański w Bodzanowie

Z okazji  Zielonych Świątek w Bodzanowie ( powiat płocki) organizowany jest  największy na Mazowszu jarmark. Tradycja zjazdów handlowych w Bodzanowie ma bardzo dawną historię. Będąc osadą targową w końcu XII wieku została przekazana Norbertankom z Płocka. Dzięki ich zabiegom w 1351 roku  była już miastem. Książe Janusz w 1415 roku nadał prawo organizowania jarmarku na Zielone Świątki. Dni jarmarczne bardzo ożywiały okolice, mieszczanie bogacili się. Ludzie mieli okazję sprzedać własne produkty rolne. Dzisiaj targi i jarmarki bodzanowskie należą do jednych z większych na Mazowszu. W każdą środę można nabyć świeże jajka, owoce i warzywa. Wiosną kwiaty i sadzonki. Zawsze kupić można wiklinowe kosze na ziemniaki, drewniane łyżki, stołeczki, deski do ciasta itp.

W tę niedzielę 04.06.2017. Młyn Wilkanowo kolejny raz gościć będzie w Bodzanowie. Na naszym stoisku tradycyjnie można będzie nabyć mąki pszenne i żytnie. Skosztować ciasta drożdżowego i swojskiego chleba z masłem. Swoje przepisy prezentować będzie pani Bożena. Gorąco zapraszamy na degustacje.

                                                Wiesław i Krzysztof Gruszczyńscy.

Państwowa Szkoła Muzyczna I stopnia w Płocku w młynie w Wilkanowie


„Jadą goście jadą,
Koło mego sadu,
Do mnie nie zajadą,
Bo nie mam posagu…”

Do nas Goście zajechali, bo naszym posagiem jest stuletnia tradycja i wyjątkowa gościnność młynarzy.

Uczniowie Państwowej Szkoły Muzycznej z Płocka, dzieci z klasy II i IV zwiedzały młyn i pilnie słuchały opowieści o tym, jak produkuje się mąkę. Wśród uczestników był mały reporter, który zadawał mnóstwo pytań panu Wiesławowi, by zrozumieć do czego służą poszczególne urządzenia. Wszystkim smakowała kaszka manna i mąka 500. Dzieciaki i opiekunowie zważyli się na młyńskiej wadze i trudno było im uwierzyć, że ważą ponad 1300kg. Potem uczniowie zwiedzili mały skansen z zabytkowymi urządzeniami gospodarczymi i udali się na ognisko w pięknym sadzie. Na pożegnanie każde dziecko przybiło pamiątkową pieczątkę na torebce z mąką lub na ręku.

Sonda 2 w Młynie Wilkanowo


W naszym młynie gościła telewizyjna „Sonda 2” - program popularnonaukowy z TVP 2. Doktor Tomasz Rożek przy współudziale Krzysztofa Gruszczyńskiego tłumaczył czym się różnią od siebie mąki poszczególnych typów i jak są produkowane. Wizyta w młynie w Wilkanowie była jedynie pretekstem do dyskusji o zdrowym odżywianiu, a tytuł programu telewizyjnego był złowieszczy: „ Biała śmierć”. Odsyłamy Państwa do strony internetowej archiwum TVP 2, aby obejrzeć bardzo ciekawy materiał na temat spożywania soli, mąki i cukru:

https://vod.tvp.pl/video/sonda-2,odc-52-biala-smierc,29878452

Święcenie pól - wspominamy Emeusy w Wilkanowie

Tradycja to zasady postępowania, obyczaje, poglądy przechodzące z pokolenia na pokolenie; występujące jakiś czas i utrwalające się potem zwyczajowo - tyle definicja ze słownika języka polskiego mówi o święcie ludowym obchodzonym w naszej miejscowości.

Kiedyś gospodarze prosili księdza na umówiony dzień- najczęściej była to niedziela - na poświecenie zasiewów. Wówczas ksiądz ogłaszał kiedy i w jakiej wsi będzie ta uroczystość. Wybierano taką porę, by w obrzędzie mogła uczestniczyć jak największa liczba wiernych. W okresie wzrostu i dojrzewania zbóż ma od pokoleń zwyczaj błogosławieństwa pól. Chrześcijanie dziękują Bogu za Jego dar i proszą o obfite plony.

Zatem gromadzono się o umówionej godzinie pod kościołem i ruszano w paradnym pochodzie do pierwszego ołtarza. Orszak procesyjny  pod przewodnictwem księdza, z krzyżem, obrazami ruszał ze śpiewem religijnych pieśni wzdłuż granic pól wsi. Obchodził w ten sposób wszystkie pola, które ksiądz święcił, aby „Bóg od tych miejsc złe odwracał przygody, dozwolił w obfitości wszelakim dojrzewać płodom, a przy zdrowiu i swym błogosławieństwie zebrać takie raczył.” Kropiąc święconą wodą te zasiewy, kapłan polecał je Bogu. Procesja zatrzymywała się przy czterech kopcach. Potem odprawiana była msza święta polowa, mieszkańcy zasiadali do uroczystego poczęstunku. Tyle tradycja.

W naszej wsi już od dwóch lat uroczyście święcimy pola. Pani sołtys, mieszkańcy i my jako gospodarze uroczystości organizujemy Emeus, zapraszając nie tylko mieszkańców ale i liczne grono gości. Gospodarze  ciągnikami, samochodami zjeżdżają się przy pierwszym kopcu i tu wspólnie z kapłanem modlą się o szczęśliwie zebranie plonów.


Potem cała kolumna rusza wzdłuż granic wsi do kolejnego kopca. O bezpieczeństwo na drodze dba obstawa motocyklistów, a kolorowy korowód przemierza drogi z pieśniami maryjnymi. Kolejny kopiec na Parcelach jest miejscem modlitwy za nas i za wszystkich mieszkańców tej ziemi. Tu prosimy o ochronę od „wszelakich złych przygód”. Przyjmujemy błogosławieństwo i ruszamy do kolejnego, pięknie przygotowanego kopca. Modlitwa o łaskę Boga i zdrowie dla nas i naszych rodzin jest wyjątkowo wzruszająca. Przed nami najdłuższy odcinek drogi, wiedzie on wśród polnych, wyboistych dróg. Rękoma możemy dotykać łanów dojrzałej pszenicy, kłosów pszenżyta, a w górze śpiewa skowronek. Ludzie uśmiechają się do siebie, przeżywają wyjątkowe misterium.


W dali słychać głos organisty, który śpiewa pieśń: „Chwalcie łąki umajone…”. Wiemy, że zbliżamy się do młyna i tu zostanie odprawiona uroczysta msza święta. W tym roku było wyjątkowo dużo ludzi. Może to atmosfera liturgicznego spotkania przyciąga wszystkich mieszkańców wsi, może wyjątkowa okazja zobaczenia sędziwego sąsiada i możliwość powspominania starych, dobrych czasów.


To wyjątkowe święto pozwala spotkać się ze sobą, pobyć, a potem wspólnie biesiadować. Gospodynie z Wilkanowa słyną z przepysznych ciast, smakowicie przyprawianych mięs i zdrowotnych nalewek.

Uczta trwa, przy dźwiękach muzyki, do późnej nocy. Następnego dnia są „poprawiny”, a w poniedziałek sprzątanie i podziękowanie za wspólną pracę. W 2017 roku też będzie święcenie pól, czekamy na tę uroczystość i szykujemy niespodziankę dla uczestników.

Wycieczki po Młynie Wilkanowo



Serdecznie zapraszamy grupy zorganizowane, rodziny, uczniów i nauczycieli wszystkich typów szkół do odwiedzenia naszego młyna. Młyn Wilkanowo istnieje od 1908 roku i jest prowadzony przez potomków Franciszka Gruszczyńskiego. Zachowały się jeszcze stare żarna, szajby i wspomnienia o ginącym zawodzie. Po młynie oprowadzają właściciele, opowiadają o procesie produkcji mąki wilkanowskiej, pozwalają posmakować kaszy mannej, otrąb i nabyć dobrej do wypieków mąki.
Kontakt pod nr tel.: 509 113 713 Krzysztof Gruszczyński lub meilowo: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ta strona wykorzystuje pliki cookies i inne podobne technologie. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w pamięci Twojego urządzenia. Zobacz szczegółowe informacje jak zarządzać plikami cookies przy użyciu swojej przeglądarki internetowej. Polityka plików cookies.

pliki cookies z tej strony.