Z okazji Zielonych Świątek w Bodzanowie ( powiat płocki) organizowany jest największy na Mazowszu jarmark. Tradycja zjazdów handlowych w Bodzanowie ma bardzo dawną historię. Będąc osadą targową w końcu XII wieku została przekazana Norbertankom z Płocka. Dzięki ich zabiegom w 1351 roku była już miastem. Książe Janusz w 1415 roku nadał prawo organizowania jarmarku na Zielone Świątki. Dni jarmarczne bardzo ożywiały okolice, mieszczanie bogacili się. Ludzie mieli okazję sprzedać własne produkty rolne. Dzisiaj targi i jarmarki bodzanowskie należą do jednych z większych na Mazowszu. W każdą środę można nabyć świeże jajka, owoce i warzywa. Wiosną kwiaty i sadzonki. Zawsze kupić można wiklinowe kosze na ziemniaki, drewniane łyżki, stołeczki, deski do ciasta itp.
W tę niedzielę 04.06.2017. Młyn Wilkanowo kolejny raz gościć będzie w Bodzanowie. Na naszym stoisku tradycyjnie można będzie nabyć mąki pszenne i żytnie. Skosztować ciasta drożdżowego i swojskiego chleba z masłem. Swoje przepisy prezentować będzie pani Bożena. Gorąco zapraszamy na degustacje.
Do nas Goście zajechali, bo naszym posagiem jest stuletnia tradycja i wyjątkowa gościnność młynarzy.
Uczniowie Państwowej Szkoły Muzycznej z Płocka, dzieci z klasy II i IV zwiedzały młyn i pilnie słuchały opowieści o tym, jak produkuje się mąkę. Wśród uczestników był mały reporter, który zadawał mnóstwo pytań panu Wiesławowi, by zrozumieć do czego służą poszczególne urządzenia. Wszystkim smakowała kaszka manna i mąka 500. Dzieciaki i opiekunowie zważyli się na młyńskiej wadze i trudno było im uwierzyć, że ważą ponad 1300kg. Potem uczniowie zwiedzili mały skansen z zabytkowymi urządzeniami gospodarczymi i udali się na ognisko w pięknym sadzie. Na pożegnanie każde dziecko przybiło pamiątkową pieczątkę na torebce z mąką lub na ręku.
W naszym młynie gościła telewizyjna „Sonda 2” - program popularnonaukowy z TVP 2. Doktor Tomasz Rożek przy współudziale Krzysztofa Gruszczyńskiego tłumaczył czym się różnią od siebie mąki poszczególnych typów i jak są produkowane. Wizyta w młynie w Wilkanowie była jedynie pretekstem do dyskusji o zdrowym odżywianiu, a tytuł programu telewizyjnego był złowieszczy: „ Biała śmierć”. Odsyłamy Państwa do strony internetowej archiwum TVP 2, aby obejrzeć bardzo ciekawy materiał na temat spożywania soli, mąki i cukru:
W naszej wsi już od dwóch lat uroczyście święcimy pola. Pani sołtys, mieszkańcy i my jako gospodarze uroczystości organizujemy Emeus, zapraszając nie tylko mieszkańców ale i liczne grono gości. Gospodarze ciągnikami, samochodami zjeżdżają się przy pierwszym kopcu i tu wspólnie z kapłanem modlą się o szczęśliwie zebranie plonów.
28-05-2013
Ein traditionelles Rezept, das sich bei den Hausfrauen aus Wilkanowo bestens bewährte, stammt aus der 1929 beim M. Arcta Verlag in Warschau erschienenen „Kosovarischen Vegetarischen Küche“. Zutaten: 5 Liter Weizenvollkornmehl 2 ½ Liter...
Read more...28-05-2013
Zutaten: 0,75 kg Roggenmehl 0,25 kg Weizenmehl 0,5 l warmes Wasser 1 TL Salz 0,5 TL Kümmel 10 g Hefe Zubereitung: Vermischen Sie beide Mehlsorten in einer ausreichend großen Schüssel. Formen Sie eine Vertiefung ins Mehl, in die...
Read more...28-05-2013
Zutaten: 1/2 kg Weizenmehl aus Wilkanowo 1/2 kg Vollkornroggenmehl Etwa 8 Gramm Hefe 1 TL Zucker 1 EL Salz 3 und 3/4 Tasse warmes Wasser Körner: Sesam, Sonnenblumen, Kürbis, geröstete Weizenkleie Zubereitung: Das Mehl in einer Schüssel mit den...
Read more...