Tym razem gościliśmy najmłodszych wielbicieli zwiedzania - odwiedziły nas 3-4-latki z Miejskiego Przedszkola z Oddziałami Integracyjnymi nr 31 w Płocku ( http://www.mp31plock.com.pl/in
Sprawdziliśmy wspólnie skąd się bierze mąka, po co są metalowe walce i sitka w różnych maszynach. Nie omieszkaliśmy przypomnieć sobie jak smakuje kaszka, co dzieje się z otrębami, a co z mąką? Kto i jak ją pakuje i czy zawsze w torebkach jest tylko 1 kg?
Ze zdobytą wiedzą i pełna emocji, po wizycie w Młynie Wilkanowo, grupa ruszyła do znajdującej się w pobliskich Cieślach piekarni pani Katarzyny Dziergowskiej, gdzie dzieci mogły zobaczyć jak z naszej mąki wypieka się chleb.
Było nam bardzo miło gościć tak dużą, bo ponad 50 osobową grupę przedszkolaków, a nasze wyrazy uznania należą się opiekunkom za sprawne zorganizowanie wycieczki.
Dziękujemy i do zobaczenia!
28-05-2013
The traditional recipe for bread from ‘Kosowska vegetarian cuisine’ published in 1929 by M. Arcta in Warsaw. Tested by housewives from Wilkanowo. Ingredients: 5 litres of wholemeal wheat flour 2 1/2 litres of...
Read more...28-05-2013
Ingredients: 0,75 kg rye flour 0,25 kg wheat flour 0,5 l of warm water 1 teaspoon of salt 0,5 spoon of cumin 1 decagram of yeast Recipe: Take a bowl which is big enough to mix both kinds...
Read more...28-05-2013
Składniki: 1/2 kg mąki pszennej wilkanowskiej 1/2 kg mąki razowej żytniej około 8 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soli 3 i 3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody ziarna: sezam, słonecznik, dynia, otręby pszenne prażone Przepis: Mąkę wilkanowską wymieszać...
Read more...Copyright © Młyn Wilkanowo 2011-2013 | Hedea.pl |