Do nas Goście zajechali, bo naszym posagiem jest stuletnia tradycja i wyjątkowa gościnność młynarzy.
Uczniowie Państwowej Szkoły Muzycznej z Płocka, dzieci z klasy II i IV zwiedzały młyn i pilnie słuchały opowieści o tym, jak produkuje się mąkę. Wśród uczestników był mały reporter, który zadawał mnóstwo pytań panu Wiesławowi, by zrozumieć do czego służą poszczególne urządzenia. Wszystkim smakowała kaszka manna i mąka 500. Dzieciaki i opiekunowie zważyli się na młyńskiej wadze i trudno było im uwierzyć, że ważą ponad 1300kg. Potem uczniowie zwiedzili mały skansen z zabytkowymi urządzeniami gospodarczymi i udali się na ognisko w pięknym sadzie. Na pożegnanie każde dziecko przybiło pamiątkową pieczątkę na torebce z mąką lub na ręku.
28-05-2013
The traditional recipe for bread from ‘Kosowska vegetarian cuisine’ published in 1929 by M. Arcta in Warsaw. Tested by housewives from Wilkanowo. Ingredients: 5 litres of wholemeal wheat flour 2 1/2 litres of...
Read more...28-05-2013
Ingredients: 0,75 kg rye flour 0,25 kg wheat flour 0,5 l of warm water 1 teaspoon of salt 0,5 spoon of cumin 1 decagram of yeast Recipe: Take a bowl which is big enough to mix both kinds...
Read more...28-05-2013
Składniki: 1/2 kg mąki pszennej wilkanowskiej 1/2 kg mąki razowej żytniej około 8 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soli 3 i 3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody ziarna: sezam, słonecznik, dynia, otręby pszenne prażone Przepis: Mąkę wilkanowską wymieszać...
Read more...Copyright © Młyn Wilkanowo 2011-2013 | Hedea.pl |