Do nas Goście zajechali, bo naszym posagiem jest stuletnia tradycja i wyjątkowa gościnność młynarzy.
Uczniowie Państwowej Szkoły Muzycznej z Płocka, dzieci z klasy II i IV zwiedzały młyn i pilnie słuchały opowieści o tym, jak produkuje się mąkę. Wśród uczestników był mały reporter, który zadawał mnóstwo pytań panu Wiesławowi, by zrozumieć do czego służą poszczególne urządzenia. Wszystkim smakowała kaszka manna i mąka 500. Dzieciaki i opiekunowie zważyli się na młyńskiej wadze i trudno było im uwierzyć, że ważą ponad 1300kg. Potem uczniowie zwiedzili mały skansen z zabytkowymi urządzeniami gospodarczymi i udali się na ognisko w pięknym sadzie. Na pożegnanie każde dziecko przybiło pamiątkową pieczątkę na torebce z mąką lub na ręku.
28-05-2013
Ein traditionelles Rezept, das sich bei den Hausfrauen aus Wilkanowo bestens bewährte, stammt aus der 1929 beim M. Arcta Verlag in Warschau erschienenen „Kosovarischen Vegetarischen Küche“. Zutaten: 5 Liter Weizenvollkornmehl 2 ½ Liter...
Read more...28-05-2013
Zutaten: 0,75 kg Roggenmehl 0,25 kg Weizenmehl 0,5 l warmes Wasser 1 TL Salz 0,5 TL Kümmel 10 g Hefe Zubereitung: Vermischen Sie beide Mehlsorten in einer ausreichend großen Schüssel. Formen Sie eine Vertiefung ins Mehl, in die...
Read more...28-05-2013
Zutaten: 1/2 kg Weizenmehl aus Wilkanowo 1/2 kg Vollkornroggenmehl Etwa 8 Gramm Hefe 1 TL Zucker 1 EL Salz 3 und 3/4 Tasse warmes Wasser Körner: Sesam, Sonnenblumen, Kürbis, geröstete Weizenkleie Zubereitung: Das Mehl in einer Schüssel mit den...
Read more...