Każda Gospodyni ma swoje ulubione przepisy na pyszne wypieki: ciasto, chleb, ciasteczka. I my postanowiliśmy podzielić się z Państwem kilkoma przepisami, które świetnie się sprawdzają z wykorzystaniem mąki wilkanowskiej.
Smacznego!
Składniki:
Przepis:
Mąkę wilkanowską wymieszać w misce z ziarnami (po 1-2 garści ziaren) i solą. Zrobić zagłębienie, pokruszyć drożdże, posypać cukrem i zalać 1 szklanką ciepłej wody. Przykryć drożdże z wodą delikatnie nagarniając mąkę. Poczekać, aż drożdże podrosną, dolać resztę wody i dokładnie wymieszać łyżką. Gdy ciasto podrośnie rozłożyć do dwóch wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą foremek (podłużne jak na makowce). Jeśli ciasta jest za mało - poczekać ze wstawieniem, aż jeszcze wyrośnie w blaszkach (ma być blisko brzegów). Wierzch posmarować roztrzepanym z 1/2 łyżki wody żółtkiem i posypać makiem i ziarnami.
Piec 15 minut w temperaturze 250 stopni C, a potem 45 - 50 minut w temperaturze 200 stopni C. Wyjmować gorący z foremek.
Jeśli chcieliby Państwo podzielić się swoimi ulubionymi przepisami na wypieki, prosimy przesłać je na adres: kontakt@mlynwilkanowo.pl. Zamieścimy Państwa przepis na naszej stronie internetowej, podając nazwisko Autora.
Zapraszamy!
Copyright © Młyn Wilkanowo 2011-2013 | Hedea.pl |