PolishPLGermanDE-CH-ATEnglish (UK)

Młyn

Zarejestruj się do naszego Newslettera

Każda Gospodyni ma swoje ulubione przepisy na pyszne wypieki: ciasto, chleb, ciasteczka. I my postanowiliśmy podzielić się z Państwem kilkoma przepisami, które świetnie się sprawdzają z wykorzystaniem mąki wilkanowskiej.

Smacznego!

DOMOWY CHLEB Z ZIARNAMI

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej wilkanowskiej
  • 1/2 kg mąki razowej żytniej
  • około 8 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 3 i 3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • ziarna: sezam, słonecznik, dynia, otręby pszenne prażone

Przepis:
Mąkę wilkanowską wymieszać w misce z ziarnami (po 1-2 garści ziaren) i solą. Zrobić zagłębienie, pokruszyć drożdże, posypać cukrem i zalać 1 szklanką ciepłej wody. Przykryć drożdże z wodą delikatnie nagarniając mąkę. Poczekać, aż drożdże podrosną, dolać resztę wody i dokładnie wymieszać łyżką. Gdy ciasto podrośnie rozłożyć do dwóch wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą foremek (podłużne jak na makowce). Jeśli ciasta jest za mało - poczekać ze wstawieniem, aż jeszcze wyrośnie w blaszkach (ma być blisko brzegów). Wierzch posmarować roztrzepanym z 1/2 łyżki wody żółtkiem i posypać makiem i ziarnami.
 
Piec 15 minut w temperaturze 250 stopni C, a potem 45 - 50 minut w temperaturze 200 stopni C. Wyjmować gorący z foremek.

Jeśli chcieliby Państwo podzielić się swoimi ulubionymi przepisami na wypieki, prosimy przesłać je na adres: kontakt@mlynwilkanowo.pl. Zamieścimy Państwa przepis na naszej stronie internetowej, podając nazwisko Autora.

Zapraszamy!

Ta strona wykorzystuje pliki cookies i inne podobne technologie. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w pamięci Twojego urządzenia. Zobacz szczegółowe informacje jak zarządzać plikami cookies przy użyciu swojej przeglądarki internetowej. Polityka plików cookies.

pliki cookies z tej strony.