Każda Gospodyni ma swoje ulubione przepisy na pyszne wypieki: ciasto, chleb, ciasteczka. I my postanowiliśmy podzielić się z Państwem kilkoma przepisami, które świetnie się sprawdzają z wykorzystaniem mąki wilkanowskiej.
Smacznego!
Mąkę wymieszać w misce plastikowej z solą, zrobić zagłębienie i pokruszyć drożdże, posypać cukrem i zalać 1 szklanką wody .
Przykryć drożdże mąką i poczekać aż zaczną rosnąć, dolać ponownie resztę wody i oleju, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu wyrobić ciasto i podzielić na dwie porcje.
Do wyłożonych papierem do pieczenia foremek włożyć ciasto, umoczyć ręce w wodzie, wygładzić je, potem posmarować dla koloru rozbitym i roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut, potem w 160 stopniach przez 50-60 min.
Po upieczeniu chleb wyjąć z formy po 5 min.
Jeśli chcieliby Państwo podzielić się swoimi ulubionymi przepisami na wypieki, prosimy przesłać je na adres: kontakt@mlynwilkanowo.pl. Zamieścimy Państwa przepis na naszej stronie internetowej, podając nazwisko Autora.
Zapraszamy!
Copyright © Młyn Wilkanowo 2011-2013 | Hedea.pl |