PolishPLGermanDE-CH-ATEnglish (UK)

Młyn

Zarejestruj się do naszego Newslettera

Każda Gospodyni ma swoje ulubione przepisy na pyszne wypieki: ciasto, chleb, ciasteczka. I my postanowiliśmy podzielić się z Państwem kilkoma przepisami, które świetnie się sprawdzają z wykorzystaniem mąki wilkanowskiej.

Smacznego!

Chlebek wilkanowski



Składniki

½ kg mąki pszennej chlebowej wilkanowskiej 750
½ mąki żytniej chlebowej wilkanowska 720
pół paczki drożdży
pól szklanki oleju
3 szklanki ciepłej wody
sól do smaku
ziarna sezamu, słonecznika lub otręby pszenne

Wykonanie

Mąkę wymieszać w misce plastikowej z solą, zrobić zagłębienie i pokruszyć drożdże, posypać cukrem i zalać 1 szklanką wody .


Przykryć drożdże mąką i poczekać aż zaczną rosnąć, dolać ponownie resztę wody i oleju, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu wyrobić ciasto i podzielić na dwie porcje.


Do wyłożonych papierem do pieczenia foremek włożyć ciasto, umoczyć ręce w wodzie, wygładzić  je, potem posmarować dla koloru rozbitym i roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut, potem w 160 stopniach przez 50-60 min.

Po upieczeniu chleb wyjąć z formy po 5 min.

Jeśli chcieliby Państwo podzielić się swoimi ulubionymi przepisami na wypieki, prosimy przesłać je na adres: kontakt@mlynwilkanowo.pl. Zamieścimy Państwa przepis na naszej stronie internetowej, podając nazwisko Autora.

Zapraszamy!

Ta strona wykorzystuje pliki cookies i inne podobne technologie. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w pamięci Twojego urządzenia. Zobacz szczegółowe informacje jak zarządzać plikami cookies przy użyciu swojej przeglądarki internetowej. Polityka plików cookies.

pliki cookies z tej strony.