PolishPLGermanDE-CH-ATEnglish (UK)

Młyn

Zarejestruj się do naszego Newslettera

Każda Gospodyni ma swoje ulubione przepisy na pyszne wypieki: ciasto, chleb, ciasteczka. I my postanowiliśmy podzielić się z Państwem kilkoma przepisami, które świetnie się sprawdzają z wykorzystaniem mąki wilkanowskiej.

Smacznego!

CHLEB GĄDECKI

Składniki:

  • 0,75 kg mąki żytniej
  • 0,25 kg mąki pszennej
  • 0,5 l ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • 1 dag drożdży

Przepis:
W odpowiednio dużej misce należy wymieszać oba rodzaje mąki. W mące robimy dołek i wkruszamy do niego drożdże. Następnie wlewamy do niego 150 ml letniej wody i oprószamy mąką. Misę z naczyniem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny. Po tym czasie dolewamy resztę wody, dosypujemy sól, kminek i wyrabiamy elastyczne ciasto (gdyby zbyt mocno się lepiło do dłoni podsypujemy mąką pszenną). Tak wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte lnianą ściereczką do czasu, aż wyrośnie tj. na ok. godzinę. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temp. 250st. C. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej. Wstawiamy do piekarnika, po 10 minutach redukujemy temperaturę pieczenia do 150 st. C. i pieczemy jeszcze przez godzinę. Pod koniec pieczenia można wierzch chleba posmarować mlekiem, dzięki temu zyska na wyglądzie.

Jeśli chcieliby Państwo podzielić się swoimi ulubionymi przepisami na wypieki, prosimy przesłać je na adres: kontakt@mlynwilkanowo.pl. Zamieścimy Państwa przepis na naszej stronie internetowej, podając nazwisko Autora.

Zapraszamy!

Ta strona wykorzystuje pliki cookies i inne podobne technologie. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w pamięci Twojego urządzenia. Zobacz szczegółowe informacje jak zarządzać plikami cookies przy użyciu swojej przeglądarki internetowej. Polityka plików cookies.

pliki cookies z tej strony.