PolishPLGermanDE-CH-ATEnglish (UK)

Młyn

Sign up for our newsletter

Every housewife has her favourite recipes for cake, bread and cookies. We want to share some of our best recipes with you. Try them and use the flour from Wilkanowo Mill. Bon apetit!

Muffiny orzechowo-kawowe

Składniki (na 12 sztuk)
 
125 g miękkiego masła
125 g brązowego cukru
150 g mąki pszennej (typ 500)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka cukru wanilinowego
4 łyżki kwaśnej śmietany
40 g orzechów włoskich (posiekanych)
 
Do dekoracji
 
150 ml śmietany 30% lub 36%
1 łyżka cukru brązowego
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
kilka orzechów włoskich
 
Wykonanie
 
Masło utrzyj z cukrem na puszysty krem. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie dodaj jajka, miód, cukier wanilinowy i śmietanę. Zmiksuj wszystko razem i na koniec dodaj posiekane orzechy. Wymieszaj. Formę na muf finy wyłóż papilotkami i umieść w nich ciasto, mniej więcej do ¾ wysokości. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez ok. 25 minut.
 
Aby przygotować dekorację umieść schłodzoną śmietanę w wysokim naczyniu i ubijaj ją mikserem. Kiedy śmietana zacznie się pienić i trochę sztywnieć dodaj cukier i kawę. Ubijaj do uzyskania pożądanej konsystencji.
 
Wystudzone muffiny udekoruj bitą śmietaną za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego, wierzch przyozdób orzechami.
 
 
If you want to share your favourite recipes, send them on kontakt@mlynwilkanowo.pl. We will place them on our website signing it with your name.

Ta strona wykorzystuje pliki cookies i inne podobne technologie. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w pamięci Twojego urządzenia. Zobacz szczegółowe informacje jak zarządzać plikami cookies przy użyciu swojej przeglądarki internetowej. Polityka plików cookies.

pliki cookies z tej strony.