PolishPLGermanDE-CH-ATEnglish (UK)

Młyn

Zarejestruj się do naszego Newslettera

Każda Gospodyni ma swoje ulubione przepisy na pyszne wypieki: ciasto, chleb, ciasteczka. I my postanowiliśmy podzielić się z Państwem kilkoma przepisami, które świetnie się sprawdzają z wykorzystaniem mąki wilkanowskiej.

Smacznego!

Muffiny orzechowo-kawowe

Składniki (na 12 sztuk)
 
125 g miękkiego masła
125 g brązowego cukru
150 g mąki pszennej (typ 500)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka cukru wanilinowego
4 łyżki kwaśnej śmietany
40 g orzechów włoskich (posiekanych)
 
Do dekoracji
 
150 ml śmietany 30% lub 36%
1 łyżka cukru brązowego
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
kilka orzechów włoskich
 
Wykonanie
 
Masło utrzyj z cukrem na puszysty krem. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie dodaj jajka, miód, cukier wanilinowy i śmietanę. Zmiksuj wszystko razem i na koniec dodaj posiekane orzechy. Wymieszaj. Formę na muf finy wyłóż papilotkami i umieść w nich ciasto, mniej więcej do ¾ wysokości. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez ok. 25 minut.
 
Aby przygotować dekorację umieść schłodzoną śmietanę w wysokim naczyniu i ubijaj ją mikserem. Kiedy śmietana zacznie się pienić i trochę sztywnieć dodaj cukier i kawę. Ubijaj do uzyskania pożądanej konsystencji.
 
Wystudzone muffiny udekoruj bitą śmietaną za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego, wierzch przyozdób orzechami.
 
 

Jeśli chcieliby Państwo podzielić się swoimi ulubionymi przepisami na wypieki, prosimy przesłać je na adres: kontakt@mlynwilkanowo.pl. Zamieścimy Państwa przepis na naszej stronie internetowej, podając nazwisko Autora.

Zapraszamy!

Ta strona wykorzystuje pliki cookies i inne podobne technologie. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w pamięci Twojego urządzenia. Zobacz szczegółowe informacje jak zarządzać plikami cookies przy użyciu swojej przeglądarki internetowej. Polityka plików cookies.

pliki cookies z tej strony.