PolishPLGermanDE-CH-ATEnglish (UK)

Młyn

Zarejestruj się do naszego Newslettera

Każda Gospodyni ma swoje ulubione przepisy na pyszne wypieki: ciasto, chleb, ciasteczka. I my postanowiliśmy podzielić się z Państwem kilkoma przepisami, które świetnie się sprawdzają z wykorzystaniem mąki wilkanowskiej.

Smacznego!

Sernik "Oreo"

Składniki
 
spód:
        170 g ciastek „Oreo” lub podobnych
        40 g rozpuszczonego masła
 
masa serowa:
        1 kg twarogu sernikowego
        300 g cukru
        4 białka lub 3 całe jajka (używając samych białek uzyskamy bielszy sernik)
        budyń waniliowy
        200 ml śmietanki 30%
        10 szt. ciastek „Oreo” połamanych na kawałki
 
do dekoracji:
        4-5 łyżek masy krówkowej (kajmak)
        ciastka „Oreo”
 
 
Wykonanie
 

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem
i wysyp mąką lub kaszą manną.
Zmielone ciastka połącz z masłem i wyłóż na dno tortownicy.
Przygotuj masę serową – wszystkie składniki (oprócz „Oreo”) wymieszaj ze sobą, po czym dodaj połamane ciastka i raz jeszcze delikatnie wymieszaj.
Przelej masę do tortownicy.
Włóż sernik do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez ok. 5 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 130°C i piecz przez ok. 1 godz. 40 min.
Schłódź sernik w lodówce przez kilka godzin, po czym posmaruj jego wierzch masą krówkową
i udekoruj ciastkami wg własnego uznania.


Przepis pochodzi z wypiekibeaty.com.pl

 

Jeśli chcieliby Państwo podzielić się swoimi ulubionymi przepisami na wypieki, prosimy przesłać je na adres: kontakt@mlynwilkanowo.pl. Zamieścimy Państwa przepis na naszej stronie internetowej, podając nazwisko Autora.

Zapraszamy!

Ta strona wykorzystuje pliki cookies i inne podobne technologie. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w pamięci Twojego urządzenia. Zobacz szczegółowe informacje jak zarządzać plikami cookies przy użyciu swojej przeglądarki internetowej. Polityka plików cookies.

pliki cookies z tej strony.