Faworki luksusowe
Składniki
35 dag mąki 500 wilkanowskiej,
50 ml śmietany,
20 ml wódki,
5 dag masła,
2 jaja,
6 żółtek,
sól,
smalec do smażenia/ 2 kostki/,
cukier puder do posypania faworków.
Wykonanie
Mąkę przesiać przez sitko na stolnicę, posiekać masło, dodać żółtka i pomału zagniatać ciasto, dodać jajka i śmietanę i wyrabiać ciasto; posolić, dolać wódki i ponownie zagnieść ciasto. Uderzać wałkiem przez 10 minut – ciasto nabierze powietrza i faworki będą kruche.
Odłożyć do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Na stolnice posypać trochę mąkę i kawałki ciasta rozwałkować cienko, nożem pokrajać w pasemka 3 cm. Potem podzielić pasek na dwie lub trzy części/ tak jak na zdjęciu/ i zrobić nożem wzdłuż nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta.
W rondlu rozgrzewany tłuszcz. Przygotowane faworki kładziemy na gorący tłuszcz i smażymy na jasnozłoty kolor. Faworki kładziemy na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym i po odsączeniu przekładamy na duży talerz , posypujemy cukrem pudrem.
Faworki zawsze się udają i są kruche.