PolishPLGermanDE-CH-ATEnglish (UK)

Młyn

Sign up for our newsletter

Every housewife has her favourite recipes for cake, bread and cookies. We want to share some of our best recipes with you. Try them and use the flour from Wilkanowo Mill. Bon apetit!

Faworki luksusowe


Składniki

35 dag mąki 500 wilkanowskiej,
50 ml śmietany,
20 ml wódki,
5 dag masła,
2 jaja,
6 żółtek,
sól,
smalec do smażenia/ 2 kostki/,
cukier puder do posypania faworków.

Wykonanie
 
Mąkę przesiać przez sitko na stolnicę, posiekać masło, dodać żółtka i pomału zagniatać ciasto, dodać jajka i śmietanę i wyrabiać ciasto; posolić, dolać wódki i ponownie zagnieść ciasto. Uderzać wałkiem przez 10 minut – ciasto nabierze powietrza i faworki będą kruche.

Odłożyć  do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Na stolnice posypać trochę mąkę i kawałki ciasta rozwałkować cienko, nożem pokrajać w pasemka 3 cm. Potem podzielić pasek na dwie lub trzy części/ tak jak na zdjęciu/ i zrobić nożem wzdłuż nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta.



W rondlu rozgrzewany tłuszcz. Przygotowane faworki kładziemy na gorący tłuszcz i smażymy na jasnozłoty kolor. Faworki kładziemy na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym i po odsączeniu przekładamy na duży talerz , posypujemy cukrem pudrem.

Faworki zawsze się udają i są kruche.

If you want to share your favourite recipes, send them on kontakt@mlynwilkanowo.pl. We will place them on our website signing it with your name.

Ta strona wykorzystuje pliki cookies i inne podobne technologie. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w pamięci Twojego urządzenia. Zobacz szczegółowe informacje jak zarządzać plikami cookies przy użyciu swojej przeglądarki internetowej. Polityka plików cookies.

pliki cookies z tej strony.