PolishPLGermanDE-CH-ATEnglish (UK)

Młyn

Zarejestruj się do naszego Newslettera

Każda Gospodyni ma swoje ulubione przepisy na pyszne wypieki: ciasto, chleb, ciasteczka. I my postanowiliśmy podzielić się z Państwem kilkoma przepisami, które świetnie się sprawdzają z wykorzystaniem mąki wilkanowskiej.

Smacznego!

Faworki luksusowe


Składniki

35 dag mąki 500 wilkanowskiej,
50 ml śmietany,
20 ml wódki,
5 dag masła,
2 jaja,
6 żółtek,
sól,
smalec do smażenia/ 2 kostki/,
cukier puder do posypania faworków.

Wykonanie
 
Mąkę przesiać przez sitko na stolnicę, posiekać masło, dodać żółtka i pomału zagniatać ciasto, dodać jajka i śmietanę i wyrabiać ciasto; posolić, dolać wódki i ponownie zagnieść ciasto. Uderzać wałkiem przez 10 minut – ciasto nabierze powietrza i faworki będą kruche.

Odłożyć  do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Na stolnice posypać trochę mąkę i kawałki ciasta rozwałkować cienko, nożem pokrajać w pasemka 3 cm. Potem podzielić pasek na dwie lub trzy części/ tak jak na zdjęciu/ i zrobić nożem wzdłuż nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta.



W rondlu rozgrzewany tłuszcz. Przygotowane faworki kładziemy na gorący tłuszcz i smażymy na jasnozłoty kolor. Faworki kładziemy na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym i po odsączeniu przekładamy na duży talerz , posypujemy cukrem pudrem.

Faworki zawsze się udają i są kruche.

Jeśli chcieliby Państwo podzielić się swoimi ulubionymi przepisami na wypieki, prosimy przesłać je na adres: kontakt@mlynwilkanowo.pl. Zamieścimy Państwa przepis na naszej stronie internetowej, podając nazwisko Autora.

Zapraszamy!

Ta strona wykorzystuje pliki cookies i inne podobne technologie. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w pamięci Twojego urządzenia. Zobacz szczegółowe informacje jak zarządzać plikami cookies przy użyciu swojej przeglądarki internetowej. Polityka plików cookies.

pliki cookies z tej strony.