PolishPLGermanDE-CH-ATEnglish (UK)

Młyn

Melden Sie sich für Newsletter

Jede Hausfrau hat ihre Lieblingsrezepte für köstliche Backwaren wie Kuchen, Brot und Kekse. Und wir haben beschlossen, Ihnen einige Rezepte zu verraten, die mit Mehl aus Wilkanowo hervorragend schmecken. 
 
Guten Appetit!
 

Drożdżowiec pani Bożeny

Składniki na ciasto

1 paczka świeżych drożdży / 10 dag/
5 całych jajek
szczypta soli
1 szklanka letniego mleka
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
5 szklanek mąki wilkanowskiej 500

Składniki na kruszonkę

3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
3 łyżki margaryny

Ręką pomieszać składniki do ich połączenia.

Wykonanie

W średniej wielkości misce plastikowej pokruszyć drożdże, a następnie dodać składniki na ciasto zgodnie z wyżej podaną kolejnością.


Odstawić na 3 godz. w ciepłe miejsce, nic nie mieszać! Przykryć ściereczką. Po tym czasie ciasto zacznie rosnąć, więc należy je dokładnie wymieszać łyżką na jednolitą masę, tak, by odchodziło od miski.


Włożyć do blachy i posypać kruszonką.


Przez 10 min piec w 180 stopniach, przez 50 min w temperaturze 160 stopni. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło w środku.

Ciasto zawsze się udaje. Smacznego życzy pani Bożena.

Wenn Sie und Ihre Lieblingsbackrezepte mitteilen möchten, senden Sie sie bitte an die Adresse: kontakt@mlynwikanowo.pl Wir veröffentlichen Ihr Rezept auf unserer Webseite unter Angabe des Namens des Autors. 
 
Sie sind herzlich willkommen!   
 

Ta strona wykorzystuje pliki cookies i inne podobne technologie. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w pamięci Twojego urządzenia. Zobacz szczegółowe informacje jak zarządzać plikami cookies przy użyciu swojej przeglądarki internetowej. Polityka plików cookies.

pliki cookies z tej strony.