PolishPLGermanDE-CH-ATEnglish (UK)

Młyn

Sign up for our newsletter

Every housewife has her favourite recipes for cake, bread and cookies. We want to share some of our best recipes with you. Try them and use the flour from Wilkanowo Mill. Bon apetit!

Drożdżowiec pani Bożeny

Składniki na ciasto

1 paczka świeżych drożdży / 10 dag/
5 całych jajek
szczypta soli
1 szklanka letniego mleka
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
5 szklanek mąki wilkanowskiej 500

Składniki na kruszonkę

3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
3 łyżki margaryny

Ręką pomieszać składniki do ich połączenia.

Wykonanie

W średniej wielkości misce plastikowej pokruszyć drożdże, a następnie dodać składniki na ciasto zgodnie z wyżej podaną kolejnością.


Odstawić na 3 godz. w ciepłe miejsce, nic nie mieszać! Przykryć ściereczką. Po tym czasie ciasto zacznie rosnąć, więc należy je dokładnie wymieszać łyżką na jednolitą masę, tak, by odchodziło od miski.


Włożyć do blachy i posypać kruszonką.


Przez 10 min piec w 180 stopniach, przez 50 min w temperaturze 160 stopni. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło w środku.

Ciasto zawsze się udaje. Smacznego życzy pani Bożena.

If you want to share your favourite recipes, send them on kontakt@mlynwilkanowo.pl. We will place them on our website signing it with your name.

Ta strona wykorzystuje pliki cookies i inne podobne technologie. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w pamięci Twojego urządzenia. Zobacz szczegółowe informacje jak zarządzać plikami cookies przy użyciu swojej przeglądarki internetowej. Polityka plików cookies.

pliki cookies z tej strony.