2 grudnia 2014 r. gościliśmy III klasę Technikum Agrobiznesu z Zespołu Szkół im. Królowej Jadwigi w Czerwińsku - podopiecznych pani Agnieszki Lenczewskiej. Uczniowie mieli możliwość poszerzyć swoją wiedzę o tajniki doboru i przerobu zboża w naszym młynie. Prześledzili cały proces produkcyjny i dowiedzieli się, co decyduje o parametrach mąk uzyskiwanych w sposób naturalny, bez dodawania środków polepszających ich właściwości.
Dziękujemy za wizytę!
Więcej zdjęć z wizyty w młynie na http://www.zsczerwinsk.pl/
27 października 2014 r. mieliśmy zaszczyt uczestniczyć w „Dniu chleba” w Zespole Szkół im. Jana Śniadeckiego w Wyszogrodzie (http://zs-wyszogrod.pl/dzien-chleba-w-zespole-szkol-im-jana-sniadeckiego/).
Była to doskonała okazja do opowiedzenia jakie są rodzaje mąk, co ma wpływ na ich właściwości i od czego one zależą. Podzieliliśmy się również wiedzą jak powstaje mąka na chleb, bułki, do wypieku ciast i co decyduje, że dany rodzaj mąki ma określone zastosowanie.
Miło nam było uczestniczyć w tym lokalnym wydarzeniu, które dla przybyłych stanowiło inspirację do spróbowania swoich sił w samodzielnym wypieku zdrowych i naturalnych produktów.
Dziękujemy za zaproszenie!
Tym razem gościliśmy najmłodszych wielbicieli zwiedzania - odwiedziły nas 3-4-latki z Miejskiego Przedszkola z Oddziałami Integracyjnymi nr 31 w Płocku ( http://www.mp31plock.com.pl/in
Sprawdziliśmy wspólnie skąd się bierze mąka, po co są metalowe walce i sitka w różnych maszynach. Nie omieszkaliśmy przypomnieć sobie jak smakuje kaszka, co dzieje się z otrębami, a co z mąką? Kto i jak ją pakuje i czy zawsze w torebkach jest tylko 1 kg?
Ze zdobytą wiedzą i pełna emocji, po wizycie w Młynie Wilkanowo, grupa ruszyła do znajdującej się w pobliskich Cieślach piekarni pani Katarzyny Dziergowskiej, gdzie dzieci mogły zobaczyć jak z naszej mąki wypieka się chleb.
Było nam bardzo miło gościć tak dużą, bo ponad 50 osobową grupę przedszkolaków, a nasze wyrazy uznania należą się opiekunkom za sprawne zorganizowanie wycieczki.
Dziękujemy i do zobaczenia!
26-02-2017
Składniki na ciasto 1 paczka świeżych drożdży / 10 dag/ 5 całych jajek szczypta soli 1 szklanka letniego mleka 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 5 szklanek mąki wilkanowskiej 500 Składniki na kruszonkę 3 łyżki mąki 3 łyżki...
Czytaj dalej...26-02-2017
Składniki ½ kg mąki pszennej chlebowej wilkanowskiej 750 ½ mąki żytniej chlebowej wilkanowska 720 pół paczki drożdży pól szklanki oleju 3 szklanki ciepłej wody sól do smaku ziarna sezamu, słonecznika lub otręby pszenne Wykonanie Mąkę wymieszać w misce plastikowej...
Czytaj dalej...26-02-2017
Składniki 35 dag mąki 500 wilkanowskiej, 50 ml śmietany, 20 ml wódki, 5 dag masła, 2 jaja, 6 żółtek, sól, smalec do smażenia/ 2 kostki/, cukier puder do posypania faworków. Wykonanie Mąkę przesiać przez sitko na stolnicę, posiekać masło, dodać żółtka...
Czytaj dalej...22-04-2015
Składniki 125 g margaryny 250 g cukru 5 łyżek wody 2 łyżki kakao 250 g mleka w proszku 150 g wafli tortowych Wykonanie Zagotuj margarynę, cukier, wodę i kakao. Zdejmij garnek z ognia i dodaj mleko w proszku,...
Czytaj dalej...14-04-2015
Składniki 6 jajek 330 g cukru 470 g mąki pszennej (typ 500) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie Jajka ubij mikserem na puszysty krem. Nadal miksując stopniowo dodawaj cukier. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i...
Czytaj dalej...14-04-2015
Składniki (na 12 sztuk) 125 g miękkiego masła 125 g brązowego cukru 150 g mąki pszennej (typ 500) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka cukru wanilinowego 4 łyżki kwaśnej śmietany 40 g orzechów...
Czytaj dalej...09-04-2015
Składniki spód: 170 g ciastek „Oreo” lub podobnych 40 g rozpuszczonego masła masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 300 g...
Czytaj dalej...09-04-2015
Składniki 300 g masła 300 g cukru 2 cukry wanilinowe szczypta soli 6 jajek 400 g...
Czytaj dalej...09-04-2015
Składniki 250 g margaryny 125 ml wody 375 g cukru 4 łyżki kakao 250 g...
Czytaj dalej...Tradycyjny przepis na pieczenie chleba wg. 'Kosowskiej kuchni jarskiej' z 1929 roku z Wydawnictwa M, Arcta w Warszawie (pisownia oryginalna). Sprawdzony przez gospodynie z Wilkanowa. Składniki: 5 litrów mąki pszennej razowej 2 1/2…
Składniki: 0,75 kg mąki żytniej 0,25 kg mąki pszennej 0,5 l ciepłej wody 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki kminku 1 dag drożdży Przepis: W odpowiednio dużej misce należy wymieszać oba rodzaje mąki. W mące robimy dołek i wkruszamy…
Składniki: 1/2 kg mąki pszennej wilkanowskiej 1/2 kg mąki razowej żytniej około 8 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soli 3 i 3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody ziarna: sezam, słonecznik, dynia, otręby pszenne prażone Przepis: Mąkę wilkanowską wymieszać…
Copyright © Młyn Wilkanowo 2011-2013 | Hedea.pl |